7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplemen

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplemen

7 Sebab Mengapa Badan Kita Perlukan Supplemen

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya vitamin C & E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut. Rujuk artikel mengenai Buah-buahan yang perlu dielakkan semasa mengamalkan diet SD2.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh. Lihat

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan. Rujuk Diet Sihat Berpandukan Piramid Makanan untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai pemakanan sihat berdasarkan piramid makanan.

6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG. Lihat Bahaya Makanan Segera – Punca Penyakit Kritikal di Malaysia.

7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan. Rujuk 9 Makanan Untuk Kesihatan Jantung.

Akhir kata, setiap supplemen atau makanan tambahan bukan satu lagi pilihan, ia merupakan satu “insuran” kepada kesihatan saya, anda dan kita semua.

One Response

Leave a Reply

%d bloggers like this: